Genel

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Konuşma Terapisi İle Güzelleşen Yaşamlar

Çocuk yetiştirme tarzı, ekonomik koşullar ya da ırk ile bağı olmayan, toplumun her kesiminden insanların etkilenebileceği ve henüz tam olarak sebebi bilinmediği için tedavisi de olmayan nöro-gelişimsel bir bozukluk olan Otizm’i inceleyelim ve otizm nedir? sorusuna birlikte yanıt arayalım.

Otizm Nedir?

Doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan gelişimsel bir bozukluktur Otizm. Henüz net olmasa da beynin çalışma şeklini ya da yapısını etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarının Otizm’e sebep olduğu düşünülmektedir. Genetik temellere dayandığına ilişkin bulgular olan fakat hangi gen ya da genlerin bu durumu etkilediği bilinmeyen Otizm spektrum bozukluğu, farklı coğrafyalarda, ırklarda ve ailelerde görülebilmektedir.

Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi Otizm için de erken teşhis çok önemli. Eğer çocuğunuz başkaları ile göz teması kurma, çevresindeki oyunlara ve oyuncaklara ilgisizlik, ismine karşı duyarsızlık gibi durumlar ve kendi kendine sallanma, çırpınma gibi hareketler gösteriyor ise bu durumun Otizm açısından değerlendirilmesi gerekir. Uzmanlar tarafından koyulacak teşhis akabinde uygulanacak doğru bir eğitim yöntemi ile %50 ye varan oranlarda otizm etkileri kontrol altına alınabilmektedir.

Otizm spektrum bozukluğunun önemli etkilerinden biri de çocuğunuzun konuşmada akranlarından geride kalması ve bazı sözleri alakasız ortamlarda tekrar tekrar söylemesidir. Bu durum çocuğun iletişim bozukluğu yaşamasına ve kendini ifade etmekte zorlanmasına sebep olur. Zaman zaman ise yetişkinlerde beyin hasarı ya da felç gibi sebeplerle konuşma bozuklukları baş gösterebilir. Bu durumlarda bir konuşma terapisti uygulayacağı özel tekniklerle size yardımcı olabilir.

Konuşma Terapisti Kimdir?

Çeşitli seviyelerde konuşma sorunları olan bireylerin tedavisi için eğitim almış ve uzmanlaşmış kişiler konuşma terapisti olabilmektedir. Temel olarak konuşma terapistleri sağlık alanında uzmanlaşmış olmalıdırlar. Hastalığın türüne göre konuşma terapistinin görev ve sorumlulukları değişmekte ise de temel olarak;

  • Konuşma bozukluğunu tanımlamak,
  • Problemin kaynağını tespit etmek,
  • Tedavi programı hazırlamak
  • Hastanın tedavi için uygun çevresel koşullarda olmasını sağlamak (aile, okul gibi çevrelerde uygun şartları sağlamak) gibi temel sorumlulukları bulunmaktadır.

Konuşma terapisti sadece hastanın kendisi değil ailesi, bakımından sorumlu olan kişiler, öğretmenleri ve diğer yakın temas içinde bulunduğu kişileri de gerekli gördüğü durumlarda terapi programına dahil edebilmektedir. Bu şekilde tam olarak kontrollü ve çözüm odaklı bir tedavi programı sağlanmaktadır.

Hangi sorunlarda konuşma terapistine danışmalıyız?

Konuşma gecikmeleri, seslerin nasıl söylendiği ve fonetik bozukluklar, sesler, burundan konuşma, kekemelik gibi konuşma zorlukları, okuma ve heceleme gibi konuşmayı tamamlayan durumlarda yaşanan bozukluklar tespit edilmesi durumunda bir konuşma terapisti ile iletişime geçilmeli ve uzman kontrolünde tedaviye başlanmalıdır.

İre Dil Konuşma Merkezi Hakkında

İre Terapi 2011 yılında uzman Ümmühan Erkoç tarafından kurulmuştur. Amerika’da uzun eğitim ve çalışma deneyimi ardından Türkiye’ye dönen Sayın Erkoç konusunda uzman birçok profesyoneli bir çatı altında toplamış ve halen bu ekibin koordinasyonunu sağlamaktadır.

İre Dil Konuşma Merkezi, çocuk, yetişkin fark etmeksiniz en güncel terapi teknikleri kullanılarak başta otizmli bireyler olmak üzere tüm konuşma bozukluğu yaşayan bireylerin hayatlarını daha güzel ve yaşanabilir bir hale getirmek için hizmet vermektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir